Bedrijfsvideo laten maken?
Visual Startup heeft een paar ijzersterke tips!
Bovenstaande geeft al aan dat het zeker de moeite waard is om ook eens goed na te denken over een pakkende video. En heb je je besluit eenmaal genomen, realiseer je dan ook dat jouw toekomstige videoproductie veel gezien gaat worden en ook lang meegaat. Het is dus belangrijk dat je dit vooraf goed aanpakt. Maar hoe begin je eigenlijk? Op welke manier wil jij je bedrijf in de picture zetten, je verhaal overbrengen of je merk verder promoten. Wat wordt je doel en wie is je doelgroep. En welke stijl past goed bij jullie bedrijf. Visual Startup videoproducties helpt je graag op weg! Wij doen niet anders!
Een video productie van je bedrijf, vereniging of merk is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Zorg ervoor dat je goed geconnect bent met jouw klant/doelgroep. Maar hoe doe je dat? Visual Startup videoproducties heeft een paar goede tips om van jouw bedrijfsfilm een daverend succes te maken. Met deze tips helpen we je al goed op weg. Bekijk ook alvast de meest recente producties op onze homepage.
Waarom bekijken mensen een video en wanneer drukken ze op ‘play’. Dit heeft te maken met de lengte van een video. Wat doe je zelf? Als je een filmpje of animatie ziet en deze start gaan je ogen automatisch naar de duur van het filmpje. Duurt een filmpje te lang, haakt men af. Daar komt bij kijken dat een filmpje of animatie van 1 of 2 minuten blijft hangen. En dat willen we nu net bereiken. Dat het blijft hangen. Allereerst moet je boodschap duidelijk en dus niet te lang zijn. Mensen hebben nogal eens de behoefte om zoveel informatie te proppen in de video, maar dat is nou juist niet de bedoeling. Mijd alle overbodige ballast en maak het niet te ingewikkeld. Laat feitelijke informatie zien, maar zorg ook voor emotie. Laat het menselijke aspect zien. Dat is vaak net zo prettig en positief.
Realiseer je dat je een bedrijfsvideo inzet voor een langere periode. Zorg er daarom voor dat je bedrijfsvideo voor langere tijd actueel is. Houd daarbij rekening met het gebouw, de inrichting (bijvoorbeeld in een magazijn), met de mensen, het interieur en de kledingstijl. Houd ook rekening met de missie en visie van een bedrijf en laat de belangrijke kernwaarden terugkomen in de video productie. Alle overbodige ballast mag weg. De kijker wil immers een vraag beantwoord hebben. De kijker wil een boodschap horen.
Wat is het doel van je video? En wie is je beoogd publiek. Probeer niet allerlei boodschappen in je bedrijfsvideo te verwerken, maar focus op één doel of doelgroep. En heb je meerdere targetgroepen, dan is het wellicht beter om ook meerdere video’s te draaien. Uiteraard is dan mogelijk om een deel van de opnames, de voice over en intro’s te gebruiken voor meerdere video’s. Als je precies weet wat je wil met je video, kun je alle onderdelen in je video gebruiken om dat doel te bereiken.
Het kan ook een idee zijn om een bedrijfsvideo voor je merk niveau te maken. In plaats van dat je het bedrijfsgebouw, de collega’s, het magazijn of een productielijn in beeld brengt, presenter je de ontwikkelingen en de toekomst van je merk. Zo’n merken video draait dan meer om vertrouwen en gevoel. Zo’n video speelt in op de emoties van bestaande en toekomstige klanten en laat zien wat is de merkambitie (merkpositionering) van jouw organisatie is. Welke markten, segmenten en voor welke klantengroep hebben wij het beste aanbod. Merkambitie bestaat uit drie vragen: waarin en hoe blinkt ons bedrijf uit, hoe anders doen wij het ten opzichte van de collega’s.
In een paar seconden wordt vaak bepaalt of men jouw bedrijfsfilm gaat uitkijken/afkijken of niet. Het geheel moet dus direct pakken en dat is soms nog een hele uitdaging. Zorg daarom voor een sterk visueel verhaal en nog mooier, probeer hier een stukje entertainment aan toe te voegen. Focus bijvoorbeeld op visuele storytelling. Als bedrijf, vereniging of merk vertel je dan niet alleen een goed verhaal, maar die laat je nog een veel krachtiger overkomen door dit verhaal aan te kleden met beelden. Want het is namelijk veel boeiender om te kijken naar goede beelden, dan lappen tekst te moeten lezen. Less is more, gaat hier echt op want je wilt niet dat ze afhaken door een overload aan informatie. Zo lijkt uit onderzoek dat mensen zich 80% meer herinneren van datgene wat ze zien en maar twintig procent van wat ze lezen. Naast beeld moet je uiteraard ook de nodige informatie over een onderwerp delen.
Informeren, inspireren, maar ook entertainen, daar draait het om in social media. Het delen van bedrijfsvideo’s gebeurt vooral op Facebook, Instagram, YouTube en uiteraard voor zakelijk gebruik Linked-IN. Als je je beseft dat van de 17 miljoen mensen in Nederland hiervan ongeveer 12 miljoen gebruik maakt van allerlei platforms. Deze 12 miljoen stijgen harder dan het aantal inwoners van Nederland, dus je kunt je wel voorstellen dat het juist van belang is dat jouw bedrijf ook op social media aanwezig is. Laat zien wat je doet! Door de inzet van een bedrijfsvideo kun jij je social media kanalen een enorme boost geven. Maar let op, ieder kanaal vraagt wel om een andere aanpak. En doe het altijd social proof, dan profiteer je er maximaal van. Social proof is het fenomeen waarbij mensen het gedrag van andere mensen anderen gaan overnemen. Je vertrouwt erop dat anderen weten wat goed is, waardoor je ze uiteindelijk gaat volgen.
We weten inmiddels dat er genoeg redenen zijn om een bedrijfsvideo te maken. Ook jouw doelgroep is immers visueel ingesteld. 12 miljoen alleen al in Nederland. Een goede bedrijfsfilm zegt meer dan 100 woorden. Met niet teveel tekst, pakkende beelden, de juiste muziek en een krachtige voice over. Je bedrijf of merk wordt vele malen beter onthouden en de doelgroep voelt zich ook meer aangesproken. En een goede bedrijfsfilm leidt tot actie. Mensen zijn geïnteresseerd, praten er veel over en gaan wellicht over tot actie (en dus meer omzet). Binnen no-time bereik je heel veel mensen. Het delen op social media is een fluitje van een cent en dat zonder veel extra kosten. Visual Startup helpt je graag met het zetten van de juiste stappen voor een goede start van jouw eigen video productie.
Op naar interactie. Op naar social proof!
[< homepage]